Go Back
Print
Recipe Image
Notes
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Kurczak z papryką i orzechami
Kurczak z papryką i orzechami, bardzo smaczny i kolorowy, dobrze doprawiony dzięki dodatkowi sosu sojowego i odrobiny wódki, która idealnie wyciąga z niego smak. Prosty przepis na obiad - kurczak z papryką i orzechami.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
10
minutes
minutes
Cook Time:
20
minutes
minutes
Total Time:
30
minutes
minutes
Course:
Danie główne
Cuisine:
Azjatycka
Keyword:
kurczak z papryką i orzechami
Servings:
4
osoby
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
2
piersi z kurczaka
pokrojone w kostkę ok. 2 cm
½
szklanki
orzeszków ziemnych
uprażone na suchej patelni
1
papryka
duża, dojrzała, pokrojona w kostkę
2
ostre papryczki chili
może być suszona, będzie jeszcze ostrzejsza; posiekana
½
pęczka
dymki
pokrojona ukośnie na kawałki ok. 3 cm
2
łyżeczki
imbiru
świeży, obrany, drobno posiekany lub utarty na tarce o drobnych oczkach
5
łyżek
sosu sojowego
w wersji bezglutenowej trzeba wybrać specjalny sos sojowy bezglutenowy
5
łyżek
wódki
lub nalewki - wtedy można już nie dodawać do całości cukru
1
łyżka
octu winnego
oliwa do smażenia
1
łyżka
mąki ziemniaczanej
1
łyżka
brązowego cukru
polecam zastąpić ksylitolem (cukrem brzozowym lub syropem z agawy)
sól
Instructions
2 łyżki sosu sojowego łączę w misce z 2 łyżkami wódki, połową mąki, szczyptą soli i mieszam z kurczakiem.
Pozostały sos sojowy, wódkę, ocet, cukier, mąkę i 3 łyżki wody mieszam w małej miseczce i odstawiam na ok. 15 minut.
Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy. Smażę krótko chili, dodaję kurczaka i imbir i podsmażam jeszcze ok. 3-5 minut.
Dodaję orzechy, paprykę i dymkę. Zalewam odstawionym wcześniej sosem i smażę aż do zagotowania i zgęstnienia.
Notes
Jak pokroić cebulę
Tried this recipe?
Let us know
how it was!