Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Jajecznica z kurkami
Pyszna jajecznica z kurkami, smażona na maśle klarowanym, z dodatkiem zeszklonej cebuli, odrobiny gorczycy, która przyjemnie chrupie i świeżych ziół.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
5
minutes
minutes
Cook Time:
10
minutes
minutes
Total Time:
15
minutes
minutes
Course:
Śniadanie
Cuisine:
Polska
Keyword:
jajecznica z kurek, jajecznica z kurkami
Servings:
1
osoba
Calories:
391
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
2-3
jajka
½
cebuli
nieduża; drobno pokrojona
50-100
g
kurek
dokładnie umyte w zimnej wodzie i przelane wrzątkiem na durszlaku
świeża bazylia
1
łyżka
klarowanego masła
lub np. oleju kokosowego
1
łyżeczka
gorczycy
opcjonalnie
szczypta soli
Instructions
Krok opcjonalny: Na suchej patelni prażę gorczycę (powinna się rozgrzać i zacząć lekko strzelać).
Dodaję masło i na niewielkim ogniu szklę cebulę do miękkości.
Do zeszklonej cebuli dodaję kurki (mogą być pokrojone, ale ja wolę w całości) i przesmażam na średnim ogniu aż zmiękną.
Do grzybów wbijam jajka i trzymam całość (bez mieszania!) na średnim ogniu, żeby białko lekko się ścięło.
Mieszam całość, żeby żółtka połączyły się z białkami, a jajecznica uzyskała pożądaną konsystencję.
Dekoruję jajecznicę bazylią i serwuję.
Video
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Notes
Jak pokroić cebulę
Jak zrobić
masło klarowane
Jak sprawdzić świeżość jajka
Nutrition
Wielkość porcji:
1
porcja na bazie 3 jajek i 100 g kurek
|
Kalorie:
391
kcal
|
Węglowodany:
13
g
|
Białko:
19
g
|
Tłuszcze:
28
g
|
Tłuszcze nasycone:
13
g
|
Cholesterol:
529
mg
|
Sód:
276
mg
|
Potas:
768
mg
|
Błonnik:
4
g
|
Cukier:
4
g
|
Witamina A:
995
IU
|
Witamina C:
5
mg
|
Wapń:
102
mg
|
Żelazo:
6
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!