Zupa z kalafiora z dodatkiem papryki, soku z cytryny i śmietanki czyli prosty przepis. Zupa kalafiorowa, która może być przygotowana z kawałkami warzyw lub miksowana na krem z kalafiora.
1ząbek czosnkudrobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę
1porpokrojony na plasterki
1marchewkapokrojona na plasterki
½bulwyselera lub kopru włoskiegopokrojony w kostkę o boku ok. 1 cm
4łyżki masła lub oleju roślinnego
1-2łyżki soli
1,5lwrzątku
Dodatkowo
1główka kalafiorapodzielony na różyczki
1czerwona paprykapokrojona w grubą kostkę
6łyżeksoku z cytrynyokoło
1łyżeczka imbiru
1łyżeczka gałki muszkatołowej
1szklanka śmietanki kremówki lub mleka kokosowego z puszki
pieprz
Instructions
Warzywa przeznaczone na wywar duszę na patelni na maśle do miękkości, przez kilka minut, na średnim ogniu.
Zalewam warzywa wrzątkiem i gotuję, z dodatkiem soli, na większym ogniu, przez ok. 10 minut.
Dodaję kalafior i paprykę i gotuję całość, pod przykryciem, przez ok. 5 minut (kalafior nie musi być ugotowany do miękkości – smaczny będzie też taki al dente).
Doprawiam zupę sokiem z cytryny, przyprawami i dodaję śmietankę kremówkę lub mleko kokosowe. Gotuję całość jeszcze przez kilka minut.
Krok opcjonalny. Ugotowaną zupę można zmiksować blenderem na krem z kalafiora.