Sernik czekoladowy na zimno z twarogu i śmietanki kremówki i gorzkiej czekolady, na kruchym czekoladowym spodzie, polany polewą czekoladową i udekorowany kremem oraz owocami.
1½szklanki mąkikrupczatka, pszenna lub moja uniwersalna mieszanka bezglutenowa
150gmasła¾ kostki
2łyżki gorzkiego kakao
2-4łyżki cukru pudruw zdrowszej wersji warto zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy
2żółtkalub 50 ml zimnej wody
Masa serowa
1kgtwarogu + ½ szklanki śmietanki kremówkidwukrotnie zmielony; twaróg i śmietankę można zastąpić twarożkiem sernikowym z wiaderka lub wykorzystać 1 l jogurtu naturalnego albo maślanki
¾-1szklanka cukruw zdrowszej wersji warto zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy
200ggorzkiej czekolady 60%2 tabliczki; rozpuszczona w kąpieli wodnej
6łyżek żelatynymożna zastąpić żelatyną rybną lub agarem wg przepisu na opakowaniu (ilość potrzebna do zżelowania 1,5 kg masy)
½szklanki gorącej wody
Polewa czekoladowa
100ggorzkiej czekolady1 tabliczka
50gmasła¼ kostki; można zastąpić 50 ml śmietanki kremówki
Krem czekoladowy
budyń czekoladowyugotowany wg proporcji dla 250 ml (1 szklanka mleka)
Składniki na spód zagniatam szybko w kulę ciasta (można wcześniej przesiekać mąkę z twardym masłem za pomocą siekacza do kruchego ciasta lub drewnianej łopatki albo zetrzeć zmrożone masło na tarce o grubych oczkach).
Wylepiam ciastem dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 °C (góra + dół) lub 200 °C (termoobieg) na ok. 20 minut. Po upieczeniu studzę.
Czekoladowa masa serowa
Twaróg (o temperaturze pokojowej) ze śmietanką lub gotowy twarożek miksuję z rozpuszczoną czekoladą i cukrem, pod koniec dodając żelatynę dokładnie rozpuszczoną w gorącej wodzie.
Masę można dodatkowo rozdrobnić za pomocą blendera.
Przekładam masę do tortownicy na przygotowany wcześniej spód i odstawiam do lodówki do stężenia na ok. 2-3 godziny.
Polewa czekoladowa na sernik
Składniki na polewę czekoladową rozpuszczam w kąpieli wodnej.
Polewam polewą wierzch sernika i odstawiam do lodówki na ok. 30 minut.
Krem czekoladowy do dekoracji
Rozmiksowuję masło na puch, na najwyższych obrotach miksera.
Stopniowo, po 1 łyżce, dodaję budyń o temperaturze pokojowej, za każdym razem rozmiksowując całość na gładko, na niewielkich obrotach miksera.
Dekoruję wierzch sernika za pomocą kremu i owoców.