Biszkopt z truskawkami i kremem z bitej sany oraz polewą z ciemnej czekolady. To pyszny, delikatny biszkopt z truskawkami, który pięknie prezentuje się po pokrojeniu.
2opakowania galaretki cytrynowej lub truskawkowej, albo 6 łyżek żelatynyw przypadku galaretek na każdym opakowaniu powinna znajdować się informacja, że jest to ilość przeznaczona na 500 ml wody
Polewa
100gczekolady1 tabliczka
50gmasła¼ kostki
Instructions
Nastawiamy piekarnik na temperaturę 160 °C (góra+dół) lub 150 °C (termoobieg).
Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty krem, niemal do białości.
Dodajemy mąkę i 1 łyżkę soku z cytryny, znów miksując całość aż do połączenia wszystkich składników.
Białka ubijamy na sztywną pianę (w trakcie ubijania, kiedy wstępnie się spienią i zbieleją, dodajemy pozostały sok z cytryny).
Połowę piany z białek przekładamy do masy żółtkowej i delikatnie, ale dość szybko mieszamy. Powtarzamy czynność z pozostałą pianą z białek.
Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej mąką/bułką tartą/kaszą manną i wstawiamy do piekarnika na ok. 40-50 minut (nie otwieramy drzwiczek w trakcie pieczenia).
Za pomocą drewnianego patyczka wkłutego w ciasto sprawdzamy czy środek jest suchy – jeśli tak, od razu wyjmujemy ciasto z piekarnika. Jeśli nie – próbę powtarzamy po 5 minutach.
Tortownicę upuszczamy z wysokości ok. 40 cm (zablokują się pęcherzyki powietrza w cieście), a całość studzimy na kratce wyjętej z piekarnika.
Kiedy biszkopt ostygnie, galaretkę lub żelatynę rozpuszczamy w połowie szklanki (ok. 100 ml) zagotowanej wody i odstawiamy do przestudzenia.
Kiedy galaretka jest jeszcze płynna, ale już nie gorąca, ubijamy śmietankę kremówkę.
Pod koniec ubijania do śmietanki dodajemy galaretkę/żelatynę, ubijając całość do sztywności.
Biszkopt przekrawamy na dwa placki równej grubości i każdy nasączamy likierem pomarańczowym i musem z kilku zmiksowanych truskawek.
Jeden z placków z powrotem układamy w foremce (może być razem z papierem do pieczenia).
Na placku w foremce układamy rzędami, ciasno, całe truskawki.
Przykrywamy truskawki dokładnie ubitą śmietanką, wyrównując powierzchnię za pomocą łyżki.
Przykrywamy śmietankę drugim plackiem biszkoptowym, delikatnie dociskamy i odstawiamy do lodówki, na ok. 2-3 godziny, do stężenia.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem.
Stężałe ciasto dekorujemy polewą czekoladową i odstawiamy do lodówki do jej zastygnięcia.
Kroimy biszkopt tak, aby po przekrojeniu na każdym kawałku ciasta po bokach były widoczne połówki truskawek.