Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Tarta z jagodami
Tarta z jagodami - przepis krok po kroku czyli jak powstaje delikatna tarta jagodowa z masą z serka mascarpone.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
15
minutes
minutes
Cook Time:
20
minutes
minutes
Total Time:
35
minutes
minutes
Course:
Deser
Cuisine:
Europejska
Keyword:
tarta z jagodami
Servings:
1
forma o średnicy ok. 28 cm
Calories:
401
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
Wierzch
2-3
szklanki
świeżych jagód
umyte, odcedzone, osuszone na papierowym ręczniku
2-4
łyżki
cukru
2
łyżki
mleka
250
g
mascarpone
Spód
2
szklanki
mąki krupczatki
200
g
masła
1 kostka, schłodzone
½
szklanki
cukru
można zastąpić ksylitolem
1
łyżeczka
ekstraktu z wanilii
lub miąższ z ½ laski wanilii
3
żółtka
ugotowane na twardo; utarte na tarce o drobnych oczkach lub przeciśnięte przez praskę
½-¾
szklanki
śmietany
Instructions
Zmrożone przez 1 godzinę w zamrażalniku masło ucieramy na tarce o grubych oczkach i delikatnie mieszamy z mąką.
Dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy półkruche ciasto. Odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Ciastem wylepiamy dno i boki formy do pieczenia tarty, posmarowanej wcześniej masłem. Gęsto nakłuwamy całość widelcem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 °C i pieczemy przez ok. 20 minut.
Połowę jagód mieszamy z cukrem i mlekiem i podgrzewamy na niewielkim ogniu na patelni, a następnie zagotowujemy.
Wystudzone ciasto smarujemy mascarpone, a na wierzchu wykładamy masę jagodową wymieszaną z pozostałymi, świeżymi jagodami.
Video
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Notes
Kruche ciasto
- przepis na kilka innych wersji kruchych ciast, w tym również bez jajek
Jagody
- właściwości, walory, witaminy
Nutrition
Wielkość porcji:
115
g
|
Kalorie:
401
kcal
|
Węglowodany:
34
g
|
Białko:
6
g
|
Tłuszcze:
26
g
|
Tłuszcze nasycone:
16
g
|
Cholesterol:
110
mg
|
Sód:
141
mg
|
Potas:
94
mg
|
Błonnik:
1
g
|
Cukier:
12
g
|
Witamina A:
845
IU
|
Witamina C:
2.2
mg
|
Wapń:
58
mg
|
Żelazo:
1.4
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!