1opakowanie błyskawicznego kisieluwiśniowy lub truskawkowy
½szklanki maku
Instructions
Miękkie masło ucieram z cukrem.
Dodaję 1 jajko, ucieram na gładko. Kolejno dokładam po 1 jajku, na przemian z kilkoma łyżkami mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i śmietanką kremówką. Za każdym razem rozmiksowuję przed dodaniem kolejnego składnika.
Ciasto dzielę na 4 równe części. Jedną pozostawiam niezabarwioną. Pozostałe mieszam odpowiednio z: makiem (kolor "piegowaty"), proszkiem na kisiel (kolor różowy - można dodatkowo dołożyć odrobinę czerwonego barwnika) oraz kakao (kolor czekoladowy).
Do posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą lub mąką keksówki nakładam na środek po 1 łyżce każdego koloru masy. Najlepiej zacząć od jasnej, niezabarwionej masy, następnie nałożyć czekoladową, makową, a na samym czubku umieścić różową. W podobny sposób nakładam masę na dwóch końcach keksówki.
Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 °C i piekę przez ok. 1 godzinę. Pod koniec przykrywam folią aluminiową lub papierem do pieczenia, żeby nie przypaliło się z wierzchu.
Wystudzone ciasto kroję na plastry. Przed pokrojeniem można je ozdobić białym lukrem (lub żółtym czy różowym) albo polewą czekoladową.