Jajecznica - przepis na jajecznicę najlepszą, na klarowanym maśle, z dobrej jakości jajek. Taka jajecznica może być zaserwowana z cebulą oraz, opcjonalnie, świeżymi lub suszonymi ziołami.
4-5jajeknajlepsze będą jajka wiejskie, ściółkowe lub z wolnego wybiegu
1cebuladrobno pokrojona
50gmasła¼ kostki
sól
Instructions
Na stopionym maśle, na małym ogniu, szklę cebulę.
Do cebuli wbijam jajka i na średnim ogniu lekko je ścinam.
Ściętym jajkom przekłuwam żółtka i zaczynam powoli mieszać (w jajecznicy powinny być widoczne żółte i białe kolory).
Zmniejszam ogień i doprowadzam jajecznicę do pożądanej konsystencji: wilgotnej lub suchej. Warto pamiętać, że jajka w jajecznicy ścinają się jeszcze przez chwilę nawet po zdjęciu z patelni i położeniu na talerz.
Jajecznicę przekładam na talerze i dekoruję świeżą bazylią.