Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Carpaccio z buraków
Carpaccio z buraków z balsamico, mascarpone i karmelizowanymi orzechami. Przepis na carpaccio z buraków pieczonych, pyszny starter i zdrowa przekąska.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
15
minutes
minutes
Cook Time:
45
minutes
minutes
Total Time:
1
hour
hour
Course:
Przekąska, Sałatka, Starter
Cuisine:
Amerykańska, Europejska
Keyword:
carpaccio z buraków
Servings:
1
osoba
Calories:
403
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
1
spory burak
bez naci
4
orzechy włoskie
1
łyżka
mascarpone
opcjonalnie; pomijamy w wersji wegańskiej
kilka
listków świeżej mięty
balsamico
kilka
łyżek
sosu winegret
1
łyżka
cukru
suszona natka pietruszki
Instructions
Buraki w skórkach nakłuwamy widelcem, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C.
Orzechy włoskie łuskamy i prażymy z cukrem na suchej patelni, uważnie mieszając, żeby się nie spaliły.
Upieczone i ostudzone buraki obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Studzimy.
Układamy zimne buraki dekoracyjnie na środku talerza i ozdabiamy kilkoma łyżkami sosu winegret, gęstego octu balsamicznego, łyżką mascarpone i suszoną, drobno posiekaną natką pietruszki. Całość dekorujemy listkami świeżej mięty.
Video
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Notes
Jak zrobić
sos winegret
Nutrition
Wielkość porcji:
200
g
|
Kalorie:
403
kcal
|
Węglowodany:
43
g
|
Białko:
4
g
|
Tłuszcze:
26
g
|
Tłuszcze nasycone:
7
g
|
Cholesterol:
15
mg
|
Sód:
130
mg
|
Potas:
550
mg
|
Błonnik:
5
g
|
Cukier:
29
g
|
Witamina A:
482
IU
|
Witamina B1:
1
mg
|
Witamina B2:
1
mg
|
Witamina B3:
1
mg
|
Witamina B5:
1
mg
|
Witamina B6:
1
mg
|
Witamina C:
10
mg
|
Witamina E:
2
mg
|
Witamina K:
39
µg
|
Wapń:
67
mg
|
Miedź:
1
mg
|
Żelazo:
2
mg
|
Mangan:
1
mg
|
Magnez:
47
mg
|
Fosfor:
80
mg
|
Selen:
2
µg
|
Cynk:
1
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!