Go Back
Print
Recipe Image
Notes
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Pesto z bazylii
Pesto z bazylii, oliwy, orzeszków piniowych, czosnku i parmezanu. Najlepsze pesto bazyliowe!
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
5
minutes
minutes
Total Time:
5
minutes
minutes
Course:
Półprodukt
Cuisine:
Włoska
Keyword:
pesto z bazylii
Servings:
4
osoby
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
4
szklanki
listków bazylii
1
ząbek
czosnku
przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony
½
łyżeczki
soli
4
łyżki
oliwy
50
g
parmezanu
utarty na tarce o drobnych oczkach
50
g
orzechów pinii lub ziemnych
opcjonalnie; uprażone na suchej patelni i drobno pokrojone lub zmielone w blenderze
Instructions
Czosnek z solą ucieramy w moździerzu na gładką masę.
Dodajemy drobno pokrojoną bazylię, ucieramy do gładkości, pod koniec wlewamy oliwę z oliwek.
Dosypujemy parmezan, ucieramy na gładką pastę. Pod koniec możemy dodać orzechy.
Video
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Notes
Tried this recipe?
Let us know
how it was!