250gświeżego tuńczyka lub tuńczyka z puszki w oliwie
6małych pomidorówobrane ze skórki, przekrojone na pół; lub 1 puszka całych pomidorów Fine Food
2ząbkiczosnkubardzo drobno pokrojony
2łyżki masła
2-3łyżki masła klarowanego
2-3łyżki oliwy z oliwek
3łyżki natki pietruszkidrobno pokrojona
sól, pieprz
Instructions
Tuńczyka podsmażamy przez kilka minut na małym ogniu na klarowanym maśle.
Na drugiej patelni, na oliwie z oliwek, szklimy na małym ogniu czosnek i natkę pietruszki.
Do czosnku i natki dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą i podsmażamy przez kilka minut na średnim ogniu. Świeże pomidory należy poddusić z czosnkiem i natką przez kilka minut pod przykryciem.
Warzywa dodajemy do tuńczyka i znów podsmażamy na średnim ogniu przez kilka minut, pod koniec doprawiając solą i pieprzem.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente czyli lekko twardy. Odcedzamy i przerzucamy na durszlaku z masłem, aż całkowicie się roztopi.
Nakładamy makaron na talerze, polewamy sosem i dekorujemy świeżą bazylią.
Oryginalnie Włosi mieszają makaron z sosem bezpośrednio na patelni i od razu podają w głębokim talerzu. Ja najpierw nakładam makaron na talerz, a potem polewam sosem, tak mi się bardziej podoba :).