Go Back
Print
Recipe Image
Notes
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Zupa meksykańska
Zupa meksykańska z wołowiną, z dodatkiem fasoli i kukurydzy, gotowana na czerwonym winie, pięknie pachnąca przyprawami. To aromatyczna i ostra zupa meksykańska, idealna na jesienne i zimowe, chłodne wieczory.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
15
minutes
minutes
Cook Time:
30
minutes
minutes
Total Time:
45
minutes
minutes
Course:
Zupa
Cuisine:
Meksykańska
Keyword:
zupa meksykańska
Servings:
6
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
½
kg
mielonej wołowiny
2
cebule
drobno pokrojone
2
ząbki
czosnku
bardzo drobno pokrojone
2-3
kolorowe papryki
pokrojone w grubą kostkę
400
g
czerwonej fasolki
z puszki, odcedzona
400
g
kukurydzy
z puszki, odcedzona
3
pomidory
bez pestek i skórki, pokrojone w kostkę; można zastąpić 1 puszką pomidorów
½
l
wywaru
wołowy lub warzywny
1
szklanka
czerwonego wina
wytrawne
2
łyżki
mąki kukurydzianej
można rozprowadzić w wodzie lub zrobić zasmażkę
1
łyżeczka
chili
1
łyżeczka
mielonego kuminu
kminku rzymskiego
1
łyżeczka
kolendry
utłuczona w moździerzu
8
łyżek
tłuszczu
sól, pieprz
Instructions
Na tłuszczu, w garnku lub na bardzo głębokiej patelni, szklimy cebulę z czosnkiem.
Do zeszklonej cebuli dodajemy zmielone mięso i podsmażamy aż zmięknie i się zrumieni.
Podsmażone mięso zalewamy czerwonym winem i dusimy przez ok. 10 minut.
Dolewamy wywar i dodajemy paprykę pokrojoną w grubą kostkę. Mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 10 minut.
Dodajemy fasolkę z puszki i kukurydzę (razem z zalewami) oraz pomidory. Mieszamy i gotujemy na niewielkim ogniu przez kolejne 10 minut.
Dodajemy przyprawy i gotujemy jeszcze chwilę. W razie potrzeby zagęszczamy zupę mąką kukurydzianą (rozprowadzoną w wodzie lub w formie zasmażki).
Video
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Notes
Zupę można podać z dodatkiem porwanych na mniejsze kawałki placków
tortillas
.
Jak ugotować fasolę
Jak pokroić cebulę
Jak zrobić
zasmażkę
Tried this recipe?
Let us know
how it was!