Go Back
Print
Recipe Image
Notes
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Spaghetti alla puttanesca
Najlepsze spaghetti alla puttanesca czyli prosty przepis na makaron z czosnkiem i chili, z dodatkiem natki pietruszki, oliwek, kaparów i filecików anchois. Spaghetti puttanesca - przepis krok po kroku.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
5
minutes
minutes
Cook Time:
10
minutes
minutes
Total Time:
15
minutes
minutes
Course:
Danie główne
Cuisine:
Włoska
Keyword:
spaghetti puttanesca
Servings:
6
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
500
g
makaronu spaghetti
500
ml
passaty pomidorowej
lub 500 g pomidorów (sparzone, obrane ze skórki, bez pestek, pokrojone w kostkę, albo 500 g pomidorów z puszki)
1
puszka
anchois
mała; ok. 8 filetów
1
papryczka chili
bez nasion; pokrojona w drobną kosteczkę lub w krążki
2
ząbki
czosnku
pokrojony w drobną kosteczkę
2
łyżki
kaparów
100
g
czarnych oliwek w zalewie
bez pestek; pokrojone na plasterki
4
łyżki
natki pietruszki
drobno posiekana
10
łyżek
oliwy extra vergine
sól
Instructions
W czasie gdy makaron się gotuje, na oliwie z oliwek szklimy czosnek.
Do zeszklonego czosnku dodajemy filety anchois. Podsmażamy i rozdrabniamy drewnianą łyżką na patelni.
Dokładamy papryczkę chili i podsmażamy całość przez ok. 5 minut.
Zalewamy całość passatą pomidorową i doprowadzamy do wrzenia.
Dodajemy oliwki i kapary, mieszamy i trzymamy na ogniu przez kolejne 5 minut.
Zmniejszamy ogień i dodajemy do sosu 3 łyżki pokrojonej pietruszki.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i przekładamy na patelnię z sosem.
Mieszamy makaron z sosem na patelni, przekładamy na talerze, dodajemy pozostałą natkę pietruszki i podajemy.
Video
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Notes
Passata pomidorowa
- przepis
Jak ugotować makaron
Tried this recipe?
Let us know
how it was!