Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Mizeria
Prosta i smaczna surówka letnia z ogórków czyli mizeria - ogórki ze śmietaną, solą i cukrem lub pieprzem oraz sokiem z cytryny i drobno pokrojoną cebulą.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
10
minutes
minutes
Cook Time:
30
minutes
minutes
Total Time:
40
minutes
minutes
Course:
Dodatek do obiadu
Cuisine:
Polska
Keyword:
mizeria
Servings:
6
osób
Calories:
55
kcal
Author:
Superfood po polsku
Ingredients
4
ogórki
po ok. 100 g każdy; obrane ze skórki i pokrojone w cienkie plastry
1-2
cebule
opcjonalnie; drobno pokrojone
2
ząbki
czosnku
opcjonalnie; bardzo drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę
1-2
łyżki
świeżego koperku
opcjonalnie; drobno pokrojony
½
cytryny
opcjonalnie; tylko wyciśnięty sok
120
g
zsiadłego mleka, kwaśnej śmietany 12-18% lub gęstego jogurtu naturalnego
1
łyżka
oliwy
opcjonalnie
Instructions
Wszystkie składniki delikatnie mieszamy w miseczce i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut do „przegryzienia” smaków.
Video
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Notes
Jak pokroić cebulę
Nutrition
Wielkość porcji:
130
g
|
Kalorie:
55
kcal
|
Węglowodany:
6
g
|
Białko:
1
g
|
Tłuszcze:
3
g
|
Cholesterol:
2
mg
|
Sód:
11
mg
|
Potas:
171
mg
|
Błonnik:
1
g
|
Cukier:
3
g
|
Witamina A:
90
IU
|
Witamina C:
8.9
mg
|
Wapń:
43
mg
|
Żelazo:
0.3
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!