Go Back
Print
Recipe Image
Notes
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Kotlety ziemniaczane
Proste i smaczne kotlety ziemniaczane jako tani obiad czyli przepis na kotlety z gotowanych ziemniaków z dodatkiem jajka i cebuli.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
5
minutes
minutes
Cook Time:
25
minutes
minutes
Total Time:
30
minutes
minutes
Course:
Danie główne
Cuisine:
Polska
Keyword:
kotlety ziemniaczane
Servings:
6
porcji
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
1
kg
ziemniaków
ugotowane, ostudzone, zmielone w maszynce
1
cebula
nieduża; drobno pokrojona
1
jajko
mąka ziemniaczana
olej do smażenia
sól, pieprz
Instructions
Cebulę ubijamy z ziemniakami na dnie miski.
Dzielimy ziemniaki z cebulą na 4 części, jedną wyjmujemy, ale pozostawiamy w misce.
W miejsce po ziemniakach z cebulą wsypujemy mąkę ziemniaczaną.
Wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem i zagniatamy farsz.
Obtaczamy dłonie w mące ziemniaczanej i kulamy kotlety. Każdy kotlet spłaszczamy i układamy na delikatnie omączonej stolnicy.
Smażymy kotlety z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju i osączamy na papierowym ręczniku lub serwetce.
Video
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Notes
Jak pokroić cebulę
Jak ugotować ziemniaki
Jak wybrać
tłuszcz do smażenia
Tried this recipe?
Let us know
how it was!