Przepis na muffiny - bazowa receptura i podstawowe składniki, które są punktem wyjścia do wprowadzania smakowych modyfikacji. Najprostszy, podstawowy przepis na muffiny bez miksera.
½szklanki mleka, jogurtu naturalnego, maślanki lub wody
Dodatki do wyboru (opcjonalnie)
miąższ z laski wanilii
½cytrynytylko starta skórka
Instructions
Nastawiam piekarnik na temperaturę 180 °C.
Składniki suche mieszam w misce.
W drugiej misce rozkłócam widelcem jajka, mieszając z mlekiem i olejem.
Przelewam składniki mokre do suchych, dodaję dodatki i dokładnie, szybko mieszam.
Nakładam masę do foremek na muffiny (wyłożonych papilotkami lub wysmarowanych olejem i wysypanych mąką lub bułką tartą albo silikonowych) do ⅔ ich wysokości.
Wstawiam muffiny do nagrzanego piekarnika i piekę przez 20-25 minut, aż do wyrośnięcia i delikatnego zrumienienia.
Od razu po upieczeniu wyjmuję z piekarnika i studzę na kratce.
Wystudzone muffiny dekoruję: można posypać je przesianym przez sitko cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą albo przygotować krem do dekoracji i ozdobić za pomocą szprycy.