500gmielonej wieprzowinykarkówka lub łopatka; jeśli mięso jest bardzo chude, można dodać do niego odrobinę zmielonego boczku
1-2szklanki ryżu
1cebuladrobno pokrojona
1lwywaru warzywnego, drobiowego lub drobiowo-warzywnego
15liści białej kapusty
2łyżki masła klarowanego
1łyżeczka papryki w proszku
1-2łyżeczki pieprzu czosnkowego
sól
Instructions
Ryż zalewamy wrzątkiem w garnku (woda powinna wystawać ok. 3 cm ponad powierzchnię ryżu), dosypujemy 1 łyżeczkę soli i gotujemy pod przykryciem na sypko, na niewielkim ogniu, aż odparuje.
Cebulę szklimy na małym ogniu na klarowanym maśle.
Liście kapusty sparzamy wrzątkiem i zanurzamy po kilka sztuk aż zmiękną na tyle, żeby można było zawijać w nie farsz.
Z liści usuwamy zgrubienia za pomocą noża.
W misce mieszamy ugotowany, lekko ostudzony ryż, mielone mięso, zeszkloną cebulę i przyprawy na farsz.
Układamy farsz na środku każdego liścia kapusty, ściskamy ręką w kształt grubego walca i zawijamy gołąbki. Najpierw można zawinąć boki, a następnie rolować kapustę od dołu ku górze. Farsz musi być dobrze zawinięty, żeby nie wypadł z gołąbków podczas gotowania.
Krok 7
Na dnie garnka, w którym będą gotowane gołąbki, układamy kilka liści kapusty. Kładziemy na nich warstwowo gołąbki.
Zalewamy gołąbki wywarem tak, żeby tylko kilka centymetrów górnej warstwy nie było w nim zanurzonych.
Gotujemy gołąbki pod przykryciem na średnim ogniu tak, żeby nie wykipiały, przez ok. 30-45 minut, aż kapusta zmięknie.