Go Back
Print
Recipe Image
Notes
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Zupa pomidorowa
Polska zupa pomidorowa z makaronem lub ryżem, najprostsza, domowa zupa z pomidorów lub soku pomidorowego czyli tradycyjna pomidorówka.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
10
minutes
minutes
Cook Time:
20
minutes
minutes
Total Time:
30
minutes
minutes
Course:
Zupa
Cuisine:
Polska
Keyword:
zupa pomidorowa
Servings:
4
osoby
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
500
g
pomidorów
lub 500 ml soku pomidorowego 100%
1
cebula
mała, drobno pokrojona
50
g
masła
1,5
l
wywaru warzywnego lub drobiowego
2
łyżki
mąki
1-2
łyżki
cukru
sól, pieprz
Instructions
Zagotowujemy wywar warzywny.
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, usuwamy pestki, przecieramy miąższ przez sito lub miksujemy w blenderze.
Na maśle szklimy cebulę, dodajemy pomidory i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
Dodajemy sos pomidorowy do wywaru (wcześniej odlewamy z niego 1 szklankę), mieszamy i znów doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień.
Mąkę rozrabiamy z połową pozostałego wywaru, dodajemy do zupy, mieszamy i zostawiamy na małym ogniu na 5 minut.
Śmietanę rozrabiamy z drugą połową pozostałego wywaru, również dodajemy do zupy, cały czas mieszając. Pozostawiamy na ogniu na kolejne 5 minut.
Video
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Notes
Zupę pomidorową podajemy z makaronem, ryżem lub lanymi kluskami.
Zamiast mąką, zupę można zagęścić
zasmażką
lub zmiksowanymi warzywami pozostałymi z gotowania wywaru.
Tried this recipe?
Let us know
how it was!