¼łyżeczki środka zakwaszającegosok z cytryny lub pomarańczy, ocet winny lub kwaśny winian potasu
Instructions
Za pomocą miksera lub ręcznej trzepaczki ubijam białka bez dodatków, początkowo mniej intensywnie, aż do momentu gdy zaczną zmieniać kolor na biały.
Dodaję dodatek zakwaszający do białek, które zaczęły zmieniać kolor i stopniowo zwiększam obroty miksera (lub intensywność ręcznego ubijania), kończąc ubijanie na najwyższych.
W przypadku piany na bezę środka zakwaszającego należy dodać 2 razy mniej.
Białka ubija się do kilku stopni ubicia, np. tzw. miękkich szpiców lub sztywnych szpiców, które tworzą się po wyjęciu trzepaczki/końcówek miksera na powierzchni piany.
Gotową pianę z białek należy natychmiast wykorzystać.
Nutrition
Wielkość porcji: 1białko ubite na pianę | Kalorie: 15kcal | Białko: 3g | Sód: 49mg | Potas: 48mg