świeże truskawki, maliny, jagody, borówka amerykańska, brzoskwinie, persymona lub inne owoce
świeża mięta
Instructions
Spód brownie
Czekoladę rozpuszczam razem z masłem w kąpieli wodnej, następnie delikatnie studzę.
Masę czekoladową miksuję razem ze wszystkimi pozostałymi składnikami spodu na gładko i przelewam do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą/mąką/kaszą manną lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiam do rozgrzanego do temperatury 220 °C piekarnika (góra + dół) lub 200 °C (termoobieg) i piekę ok. 20 minut.
Po upieczeniu dokładnie studzę.
Masa serowa
Przygotowanie masy na sernik zaczynam od utarcia twarogu i mascarpone z cukrem i kakao.
Do masy twarogowej dodaję roztopioną w kąpieli wodnej, delikatnie przestudzoną czekoladę i dokładnie rozmiksowuję, aż wszystkie składniki się połączą.
Wbijam do masy po jednym jajku, za każdym razem dokładnie rozmiksowując przed dodaniem kolejnego.
Pieczenie sernika czekoladowego
Masę przelewam do tortownicy na upieczony spód i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Piekę przez 30 minut, zmniejszam temperaturę do 160 °C i trzymam w piekarniku przez kolejne pół godziny.
Można też piec sernik w niższej temperaturze, w piekarniku nagrzanym do 100 °C (termoobieg) przez 2 godziny.
Sernik po upieczeniu zostawiam w zamkniętym, wyłączonym piekarniku na 1 godzinę.
Studzenie i chłodzenie
Wystudzony sernik polewam polewą czekoladową przygotowaną z czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z masłem i chłodzę w lodówce przez 2-3 godziny.
Dekorowanie
Gotowy sernik czekoladowy dekoruję owocami i listkami świeżej mięty.