Nastawiam piekarnik na temperaturę 180 °C (góra+dół) lub 160 °C (termoobieg). Suche składniki przesiewam do miski.
Dodaję składniki mokre i bardzo dokładnie, intensywnie mieszam lub miksuję całość na gładką masę.
Przelewam ciasto do foremki (metalowa forma musi być wysmarowana tłuszczem i wysypana mąką/bułką tartą/kaszą manną) i wstawiam do piekarnika na 45-50 minut. Piekę do tzw. suchego patyczka.
Przekładanie
Wystudzone ciasto gwiazda przekrawam na dwa placki i przekładam konfiturą, marmoladą lub dżemem.
Dekorowanie
Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec dodaję stopniowo cukier i sok z cytryny, przygotowując w ten sposób lukier.
Smaruję ciasto gwiazda lukrem i odstawiam do lekkiego stężenia wierzchniej warstwy.
Kiedy lukier delikatnie zacznie krzepnąć, dekoruję całość dodatkami: srebrnymi perełkami, perlistym cukrem, gwiazdkami oraz dodatkowym lukrem zabarwionym za pomocą barwnika spożywczego.
Odstawiam ciasto do całkowitego zakrzepnięcia lukru.