Najlepsza wigilijna kutia z pszenicy, maku i bakalii czyli przepis na kutię krok po kroku, słodzoną miodem, z migdałami, orzechami włoskimi, laskowymi, rodzynkami i skórką z pomarańczy. Sprawdzony przepis na kutię.
Mak zalewam wrzątkiem (najlepiej wieczorem, w przeddzień przygotowania kutii), odcedzam, powtórnie zalewam (dwa razy więcej wody w stosunku do objętości maku) i odstawiam na 8 godzin.
Odcedzam mak na gęstym sicie (lub na durszlaku wyłożonym ściereczką), dokładnie odciskam. Mielę dwukrotnie lub trzykrotnie w maszynce do mięsa o drobnych oczkach.
Pszenicę dokładnie płuczę i odcedzam. Zalewam zimną wodą (dwa razy więcej wody w stosunku do objętości pszenicy), doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień i gotuję aż do odparowania wody.
Wstawiam garnek do nagrzanego piekarnika lub gotuję w kąpieli wodnej tak długo, aż pszenica zmięknie. Przelewam zimną wodą, odcedzam, studzę.
Mieszam miód z makiem. Cukier i cukier waniliowy rozpuszczam w wodzie i dodaję do maku razem z pszenicą.
Dodaję całe migdały i orzechy oraz pokrojone rodzynki i 1 łyżkę skórki pomarańczowej. Dokładnie mieszam.
Wykładam kutię do kokilek, ozdabiam pozostałą skórką pomarańczową i chłodzę w lodówce.
Do kutii można, opcjonalnie, przed schłodzeniem, dodać, do smaku, rum, wódkę lub likier migdałowy, a nawet spirytus.Wersja z kaszą nie będzie oczywiście tradycyjna, ale za to równie smaczna!Przydatne poradniki: