Przepis na knysze z cebulą czyli pieczone pierogi z ciasta drożdżowego z farszem z cebuli. Idealne knysze cebulowe na wigilijną kolację, zwłaszcza w towarzystwie barszczu.
Przygotowuję rozczyn drożdżowy. Drożdże rozcieram z cukrem, dodaję kilka łyżek mleka i mieszam z mąką, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
Tak przygotowany rozczyn pozostawiam do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy podwoi swoją objętość, dodaję pozostałą mąkę, jajka, odrobinę soli i roztopione masło.
Wyrabiam ciasto za pomocą drewnianej łyżki i pozostawiam, w ciepłym miejscu bez przeciągów, do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (powinno podwoić objętość).
Dodaję szczyptę soli do cebuli i podgrzewam na suchej patelni, cały czas mieszając. Gdy cebula zmięknie i zacznie żółknąć, dodaję oliwę i podsmażam, aż do uzyskania złoto-brązowego koloru. Przyprawiam solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkowuję na stolnicy na grubość ok. 2 mm, wycinam kółka (np. za pomocą szklanki). Na każde kółko nakładam łyżeczką porcję cebuli tak, aby pierożek można było łatwo skleić w trójkątny kształt (uwaga: to bardzo ważne, aby ciasto było dokładnie sklejone, w przeciwnym razie rozklei się w trakcie pieczenia).
Knysze układam na natłuszczonej blasze, zostawiam jeszcze na chwilę do podrośnięcia, następnie smaruję po wierzchu roztrzepanym żółtkiem. Piekę w temperaturze 180-200 °C przez ok. 10-20 minut, aż do uzyskania złoto-brązowego koloru.