Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Zupa grzybowa wigilijna
Najlepsza, postna zupa grzybowa wigilijna, ugotowana na wywarze warzywnym z grzybami. Pyszna wigilijna zupa grzybowa podana z kluskami, ziemniakami, pierożkami lub makaronem.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
15
minutes
minutes
Cook Time:
1
hour
hour
30
minutes
minutes
Total Time:
1
hour
hour
45
minutes
minutes
Course:
Zupa
Cuisine:
Polska
Keyword:
postna zupa grzybowa, wigilijna zupa grzybowa, zup grzybowa postna, zupa grzybowa wigilijna
Servings:
8
osób
Calories:
109
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
½
kg
świeżych warzyw na zupę
marchew, pietruszka, seler, por; można zastąpić je 50 g suszonych warzyw
2
cebule
50
g
suszonych grzybów
50
g
masła
¼ kostki
5
łyżek
łyżek natki pietruszki
świeża; posiekana
sól, pieprz
Instructions
Grzyby zalewam 1 l zimnej wody, moczę przez 1 godzinę. Zagotowuję całość i gotuję do miękkości.
Warzywa kroję w kostkę i podsmażam na maśle. Jeśli korzystam z suszonych warzyw, moczę je dokładnie w wodzie, a dopiero potem smażę.
Zalewam warzywa 2 l wody, zagotowuję i gotuję do miękkości.
Cebulę szklę na maśle i dodaję do wywaru warzywnego.
Kiedy grzybki zmiękną, odcedzam je z wywaru grzybowego i odstawiam. Następnie drobno kroję. Wywar grzybowy wlewam do wywaru warzywnego.
Kiedy warzywa są już miękkie, odcedzam je z wywaru.
Zupę doprawiam solą i pieprzem, odstawiam na 1 godzinę. Podgrzewam przed podaniem.
Video
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Notes
Warzywa pozostałe z gotowania wywaru możemy zużyć np. jak nadzienie do pierogów lub zmiksować w blenderze, podgrzać, doprawić i zaserować jako kremową zupę z warzyw.
Przydatne poradniki
:
Jak zrobić
wywar warzywny
Nutrition
Wielkość porcji:
375
ml
|
Kalorie:
109
kcal
|
Węglowodany:
14
g
|
Białko:
2
g
|
Tłuszcze:
5
g
|
Tłuszcze nasycone:
3
g
|
Cholesterol:
13
mg
|
Sód:
81
mg
|
Potas:
259
mg
|
Błonnik:
3
g
|
Witamina A:
3530
IU
|
Witamina C:
10.8
mg
|
Wapń:
23
mg
|
Żelazo:
0.9
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!