Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Sos beszamelowy
Klasyczny sos beszamelowy, kremowy, o delikatnym smaku, przełamany sokiem z cytryny.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
5
minutes
minutes
Cook Time:
10
minutes
minutes
Total Time:
15
minutes
minutes
Course:
Sos
Cuisine:
Francuska
Keyword:
beszamel, sos beszamelowy
Servings:
6
Calories:
144
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
2
szklanki
mleka
¼
kostki
masła
2
łyżki
mąki
1
łyżka
soku z cytryny
½
łyżeczki
soli
¼
łyżeczki
pieprzu
1
szczypta
gałki muszkatołowej
starta na tarce o drobnych oczkach
Instructions
Masło topimy na małym ogniu, w rondelku.
Do masła wsypujemy mąkę i na małym ogniu, cały czas mieszając, robimy jasnozłotą zasmażkę.
Do zasmażki wlewamy mleko z sokiem z cytryny i dodajemy wszystkie przyprawy.
Cały czas mieszając, na małym ogniu, doprowadzamy sos do zgęstnienia*.
Video
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Notes
* Sos beszamelowy gęstnieje jeszcze po zdjęciu go z ognia (najgęstszy robi się po całkowitym wystudzeniu). W trakcie zagęszczania bardzo łatwo się przypala, dlatego koniecznie trzeba go cały czas mieszać.
Nutrition
Wielkość porcji:
100
g
|
Kalorie:
144
kcal
|
Węglowodany:
7
g
|
Białko:
3
g
|
Tłuszcze:
11
g
|
Tłuszcze nasycone:
7
g
|
Cholesterol:
31
mg
|
Sód:
346
mg
|
Potas:
128
mg
|
Cukier:
5
g
|
Witamina A:
410
IU
|
Witamina C:
1.2
mg
|
Wapń:
113
mg
|
Żelazo:
0.1
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!