W małej miseczce zagniatamy składniki na kruszonkę: zimne masło utarte na tarce o dużych oczkach rozcieramy delikatnie z mąką i cukrem i odstawiamy do lodówki.
Drożdże rozcieramy w misce z 1 łyżką cukru, kilkoma łyżkami mąki i ciepłym mlekiem do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy przykryte, w ciepłe miejsce, bez przeciągów, do wyrośnięcia.
W dużej misce ugniatamy mąkę z żółtkami, wyrośniętym rozczynem drożdżowym, mlekiem, wanilią, skórką z cytryny i pozostałym cukrem.
W trakcie wyrabiania do masy wtłaczamy jak największą ilość powietrza.
Odstawiamy wyrobione, przykryte ściereczką ciasto w ciepłe miejsce, bez przeciągów i czekamy aż zacznie bąbelkować.
Kiedy na powierzchni ciasta zaczną pojawiać się bąbelki, dodajemy stopione i przestudzone masło i wyrabiamy całość aż będzie odchodzić od ręki (można ewentualnie podsypać odrobinę mąki, ale ciasto nie powinno być zbyt suche).
Przekładamy ciasto do natłuszczonej i obsypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Kruszonka
Mąkę rozcieramy w dłoniach (szybko - żeby nie ogrzać za mocno składników) z masłem i cukrem, tworząc drobne, kruche, niezbyt lepkie kawałki.
Wierzch
Na wierzch ciasta wykładamy truskawki i płatki migdałów, całość posypujemy kruszonką.
Wyrastanie i pieczenie
Przykryte ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, bez przeciągów, do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość (po ok. 30-60 minutach), wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 °C i pieczemy przez ok. 30 minut.
Wierzch ciasta powinien nabrać złocistego koloru, a środek można sprawdzić, wbijając drewniany patyczek – po wyjęciu powinien pozostać suchy.
Po upieczeniu ciasto od razu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestudzenia lub serwujemy na ciepło.