1szklankamąki pszennejtortowa lub razowa, przesiana; można wymieszać obie „pół na pół” lub zastąpić mąką bezglutenową
½-¾szklankicukru
½szklankiwody, soku z pomarańczy, mleka lub jogurtumożna wykorzystać mleko roślinne, a sok lub woda może być z gazem
1łyżeczkaproszku do pieczenia
200gmasła1 kostka; o temperaturze pokojowej
2jajkao temperaturze pokojowej
1łyżeczkaekstraktu z waniliimożna zastąpić miąższem z 1/2 laski wanilii
cukier puder lub polewa czekoladowado dekoracji
Opcjonalnie
½szklankiżurawiny
1szklankaorzechów włoskichgrubo posiekane
Instructions
Nastawiam piekarnik na temperaturę 180 °C (góra+dół) lub 170 °C (termoobieg). Masło ucieram na najwyższych obrotach miksera na puszysty krem.
Dodaję cukier i znów ucieram, aż do jego rozpuszczenia.
Do masy wbijam po 1 jajku, za każdym razem rozmiksowując dokładnie, na małych lub średnich obrotach miksera, przed wbiciem kolejnego.
Do masy dosypuję mąkę z proszkiem do pieczenia oraz dodaję wodę/mleko/jogurt wymieszane z ekstraktem z wanilii i rozmiksowuję do gładkości, na małych lub średnich obrotach miksera.Najlepiej dodawać te składniki w 3 osobnych partiach (mniejsze ryzyko powstania zakalca), ale ja mieszam wszystko razem w 1 partii.
Opcjonalnie do masy można dodać orzechy i żurawinę, wsypując całość i mieszając na małych lub średnich obrotach miksera.
Na dnie tortownicy (21-24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/bułką tartą/kaszą manną wykładam połowę śliwek. Przykrywam owoce masą, wyrównuję jej powierzchnię za pomocą łyżki, a pozostałe śliwki układam na wierzchu.
Ciasto wstawiam do piekarnika i piekę przez ok. 50-60 minut, do tzw. suchego patyczka.Po upieczeniu od razu wyjmuję z piekarnika i studzę w tortownicy, na kratce.
Wystudzone ciasto wyjmuję z tortownicy, dekoruję przesianym cukrem pudrem lub polewą czekoladową i kroję.
Można zaserwować kawałek ciasta na talerzyku, udekorowany listkami świeżej mięty i dodatkową polewą z czekolady lub karmelem.