Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Makaron z bobem
Makaron z bobem, miętą, czosnkiem, tymiankiem i pomidorami, w sosie z białego wina, delikatnie ostry dzięki dodatkowi papryczki chili. Najlepszy przepis na makaron z bobem wegetariański.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
15
minutes
minutes
Cook Time:
30
minutes
minutes
Total Time:
45
minutes
minutes
Course:
Danie główne
Cuisine:
Włoska
Servings:
4
Calories:
633
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
250-300
g
makaronu tagliatelle
300
g
bobu
ugotowany al dente (lekko twardy, obrany)
2
ząbki
czosnku
drobno posiekany
1
cebula
nieduża, drobno posiekana
½
papryczki chili
drobno posiekana
4-6
pomidorków koktajlowych
pokrojone na plasterki
1
gruby plaster
dużego pomidora malinowego
pokrojony w kostkę
1
lampka
białego wina wytrawnego
pełna
1
pęczek
gałązek mięty i bazylii
1
łyżeczka
tymianku
50
g
parmezanu lub cheddaru
sól, pieprz
oliwa z oliwek
6
łyżek
prażonych płatków migdałów do posypania
opcjonalnie
Instructions
Cebulę szklę na oliwie, pod koniec dodaję czosnek.
Dokładam papryczkę chili i podsmażam na niewielkim ogniu całość, aż papryczka zmięknie.
Dodaję pomidor i miętę z bazylią i podsmażam przez ok. 2 minuty.
Dodaję bób i wino, zagotowuję.
Doprawiam solą, pieprzem i tymiankiem.
Dodaję odcedzony makaron i podgrzewam całość na patelni jeszcze przez chwilę, żeby pasta wchłonęła część sosu. Posypuję połową sera.
Przekładam makaron na talerze i dekoruję pomidorkami koktajlowymi, pozostałą miętą i serem.
Video
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Notes
Przydatne poradniki
:
Jak pokroić cebulę
Jak ugotować bób
Jak ugotować makaron
Nutrition
Wielkość porcji:
300
g
|
Kalorie:
633
kcal
|
Węglowodany:
65
g
|
Białko:
22
g
|
Tłuszcze:
27
g
|
Tłuszcze nasycone:
5
g
|
Cholesterol:
61
mg
|
Sód:
230
mg
|
Potas:
513
mg
|
Błonnik:
8
g
|
Cukier:
3
g
|
Witamina A:
180
IU
|
Witamina C:
0.7
mg
|
Wapń:
247
mg
|
Żelazo:
3.6
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!