Młode ziemniaki - przepis na młode ziemniaczki z koperkiem, zsiadłym mlekiem lub kefirem i masłem. Doskonałe jako dodatek do letnich potraw lub prosty główny posiłek.
500gmłodych ziemniakówoskrobane lub wyszorowane szczoteczką albo twardą gąbką, dokładnie umyte w zimnej wodzie
½pęczkaświeżego koperkuumyty, osuszony, bardzo drobno posiekany
2łyżkimasła
sól
100mlkefiru lub zsiadłego mlekaopcjonalnie
Instructions
Ziemniaki zalewam wrzątkiem i gotuję pod przykryciem (z pozostawionym lufcikiem) z dodatkiem soli (1 łyżeczka soli na 1 l wody) przez ok. 10-15 minut. Do gotowania najlepiej wybrać ziemniaki podobnej wielkości.
Sprawdzam miękkość młodych ziemniaków widelcem i odcedzam.
Do garnka z ziemniakami dodaję masło i świeżo pokrojony koperek. Na niewielkim ogniu podsmażam, delikatnie potrząsając garnkiem, żeby całość rozprowadziła się po powierzchni ziemniaków.
Po kilku minutach dodaję do ziemniaków kefir lub zsiadłe mleko i nadal podsmażam na małym ogniu przez 2-3 minuty, potrząsając lekko garnkiem.
W razie potrzeby całość można doprawić niewielką ilością soli.