Go Back
Print
Recipe Image
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Purée z kabaczka
Puree z kabaczka czyli prosty przepis na puree fit zamiast ziemniaków. Kabaczkowe puree czyli upieczony kabaczek, zmiksowany w blenderze z odrobiną soli.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
5
minutes
minutes
Cook Time:
45
minutes
minutes
Total Time:
50
minutes
minutes
Course:
Dodatek do obiadu
Cuisine:
Polska
Servings:
6
Calories:
29
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
1
kg
kabaczka
szczypta soli
2
łyżki
soku z cytryny lub limonki
opcjonalnie
Instructions
Z kabaczka wydrążam pestki.
Zawijam kabaczka w folię aluminiową i piekę przez 30-45 minut w piekarniku w temperaturze 220 °C (góra + dół).
Z upieczonego kabaczka usuwam skórkę za pomocą noża lub po prostu wydrążam upieczony miąższ łyżeczką.
Miksuję kabaczka w garnku za pomocą blendera ręcznego lub delikatnie studzę i przekładam do blendera ze szklanym dzbankiem.
W razie potrzeby odciskam purée z kabaczka z nadmiaru soku (na gęstym sicie) lub ściereczce. Doprawiam solą i sokiem z cytryny.
Video
OBEJRZYJ
BEZPOŚREDNIO NA MOIM KANALE NA YOUTUBE
Nutrition
Wielkość porcji:
150
g
|
Kalorie:
29
kcal
|
Węglowodany:
5
g
|
Białko:
2
g
|
Sód:
19
mg
|
Potas:
435
mg
|
Błonnik:
1
g
|
Cukier:
4
g
|
Witamina A:
335
IU
|
Witamina C:
31.8
mg
|
Wapń:
27
mg
|
Żelazo:
0.6
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!