Najlepsze ziemniaki amerykańskie do steków i innych potraw z mięsa lub ryb - pyszne potato wedges z solą, pieprzem, ziołami lub korzennymi przyprawami i oliwą, pieczone w piekarniku.
Ziemniaki kroję w „ósemki” i wkładam do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotuję 8 minut, następnie odcedzam i zostawiam na durszlaku do odparowania.Zamiast w garnku, ziemniaki można włożyć do miski, zalać niewielką ilością wody (na dnie naczynia) i gotować na maksymalnej mocy przez 3 minuty w kuchence mikrofalowej, pod specjalną pokrywką lub folią spożywczą do mikrofali.
Doprawiam ziemniaki solą i pieprzem oraz ziołami lub korzennymi przyprawami, opcjonalnie skrapiam też cytryną.
Polewam oliwą i równomiernie rozprowadzam po wszystkich kawałkach.
Wstawiam do piekarnika na ok. 30 minut, pod koniec pieczenia włączając tryb przypiekania od góry. Gdy lekko zbrązowieją, można wyjąć i serwować.