Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Canelloni ze szparagami
Szybki obiad i prosty przepis czyli makaron canelloni ze szparagami i pomidorowym sosem na bazie czerwonego wina.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
5
minutes
minutes
Cook Time:
10
minutes
minutes
Total Time:
15
minutes
minutes
Course:
Danie główne
Cuisine:
Włoska
Servings:
4
Calories:
353
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
24
sztuki
rurek makaronu canelloni
1
kg
oczyszczonych szparagów
4
pomidory
dojrzałe; pokrojone w drobną kostkę
1
cebula
drobno pokrojona
2
ząbki
czosnku
przeciśnięty przez praskę
1
lampka
czerwonego wina wytrawnego
1-2
łyżki
octu balsamicznego
2
łyżki
oliwy z oliwek
extra vergine
sól, pieprz
Instructions
Canelloni gotuję al dente czyli lekko twarde. Układam gorące na talerzach.
Szparagi gotuję we wrzątku przez ok. 3-4 minuty.
Cebulę szklę na oliwie z oliwek.
Do cebuli dodaję czosnek i lekko podsmażam całość.
Dodaję pomidory, doprowadzam do wrzenia, cały czas mieszając.
Zalewam winem i doprawiam octem balsamicznym, duszę przez ok. 5 minut.
Nadziewam canelloni szparagami (można nadziewać po kilka sztuk do jednej rurki).
Doprawiam sos solą i pieprzem i polewam canelloni nadziewane szparagami.
Video
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Notes
Przydatne poradniki:
Jak oczyścić szparagi
Jak pokroić cebulę
Nutrition
Wielkość porcji:
6
sztuk
|
Kalorie:
353
kcal
|
Węglowodany:
52
g
|
Białko:
13
g
|
Tłuszcze:
8
g
|
Tłuszcze nasycone:
1
g
|
Sód:
8
mg
|
Potas:
600
mg
|
Błonnik:
7
g
|
Cukier:
7
g
|
Witamina A:
1890
IU
|
Witamina C:
16
mg
|
Wapń:
75
mg
|
Żelazo:
7
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!