Makaron z białymi szparagami w śmietankowo-cytrynowym sosie, z dodatkiem skórki i soku z cytryny oraz startego parmezanu. Najlepszy makaron i białe szparagi na obiad.
Makaron gotuję w osolonej wodzie tak, aby był lekko twardy – al dente.
Szparagi wykładam na patelnię i duszę na maśle przez ok. 10 minut, aż będą miękkie.
Na patelnię ze szparagami wlewam śmietankę kremówkę wymieszaną z sokiem z cytryny i doprowadzam do wrzenia, od czasu do czasu mieszając.
Zmniejszam ogień, dodaję utartą skórkę z cytryny oraz parmezan i gotuję jeszcze przez ok. 5 minut, delikatnie mieszając.
Na koniec doprawiam świeżo mielonym pieprzem i, jeśli jest taka potrzeba, odrobiną soli.
Sosem polewam wyłożony na talerze makaron, ozdabiam plasterkami cytryny i bazylią i podaję. Można też przełożyć makaron na patelnię z sosem i wymieszać całość przed nałożeniem na talerze.
Oryginalnie Włosi mieszają makaron z sosem bezpośrednio na patelni i od razu podają w głębokim talerzu. Ja najpierw nakładam makaron na talerz, a potem polewam sosem, tak mi się bardziej podoba :).Przydatne poradniki: