Ciasto z odzysku czyli bajaderka, znane też jako kulki bajaderki czyli ciasto gnieciuch z obeschniętych resztek niezjedzonych wypieków. Bajaderka z polewą czekoladową i orzechami lub wiórkami kokosowymi.
500gkawałków ciast kruchych, drożdżowych, biszkoptowych, muffinówokoło; bez kremów, żelatyny, owoców
5łyżekmleka
5łyżekcukruokoło; można zastąpić ksylitolem lub erytrytolem dla mniejszej liczby kalorii i niższego indeksu glikemicznego
2łyżkimasła
1-2łyżkigorzkiego kakaookoło
150gkwaskowatego, gęstego dżemuokoło; np. malinowego lub truskawkowego
1łyżkarumu
50-100gpłatków migdałów lub wiórków kokosowych
1garśćrodzynekopcjonalnie
Do obtoczenia/polania i posypania
polewa czekoladowa
wiórki kokosowe i/lub mielone orzechy włoskie
Instructions
Ciasta rozkruszamy w wysokiej misce (niektóre kawałki mogą, ale nie muszą zostać odrobinę większe). Można zmiksować kawałki ciasta w blenderze.
Mleko, cukier i kakao rozpuszczamy na niewielkim ogniu, dokładnie mieszając i rozcierając ewentualne grudki, następnie studzimy. Jeśli ciasta wykorzystane do przygotowania bajaderki były bardzo słodkie, można zmniejszyć ilość dodawanego cukru, a nawet całkowicie z niego zrezygnować. Analogicznie: zmniejszamy ilość dosypywanego kakao, jeśli do bajaderki dodajemy czekoladowe ciasto.
Wszystkie składniki ciasta mieszamy dokładnie w misce na gęstą masę.
Z masy formujemy niewielkie kulki, które obtaczamy w polewie czekoladowej i wiórkach kokosowych lub zmielonych orzechach włoskich.
Można też wyłożyć ciastem dno formy do pieczenia o boku ok. 20 cm (najlepiej wcześniej wyścielić dno foremki papierem do pieczenia lub folią aluminiową), a następnie polać polewą i posypać wiórkami lub orzechami.