500gśledzi matiasówoczyszczone i wymoczone przez 2-4 godziny w zimnej wodzie lub mleku; opcjonalnie śledzie mogą być z zalewy octowej
4łyżkimajonezu
1łyżkasoku z cytryny
sól, pieprz
2cebuleopcjonalnie; pokrojone w piórka; świeżą cebulę można zastąpić cebulą z zalewy octowej
2łyżkiśmietanyopcjonalnie
3łyżkinatki pietruszki lub szczypiorkuopcjonalnie; drobno posiekana
1łyżeczkacukruopcjonalnie; do cebuli
Instructions
Śledzie kroję w dzwonka i układam dekoracyjnie na półmisku lub talerzach.
Skrapiam śledzie sokiem z cytryny (jeśli śledzie są z zalewy, można pominąć ten krok).
Cebulę oprószam solą i 1 łyżeczką cukru, odstawiam na 10 minut (cebuli z zalewy nie oprószam).
Śledzie posypuję cebulą i dekoruję majonezem wymieszanym z solą i pieprzem oraz, opcjonalnie, ze śmietaną.
Opcjonalnie dekoruję śledzie szczypiorkiem lub natką pietruszki. Dodatkowo talerz można ozdobić papryką i/lub marynowanymi grzybkami albo gęstym octem balsamicznym.