1kgburakówumyte, w skórkach, z usuniętymi naciami i „wąsami”
1jabłkoduże; obrane ze skórki
2-3łyżki mąkipszenna lub kukurydziana, albo bezglutenowa
50gmasła¼ kostki
sok z ½ cytryny
woda lub zimny wywar
sól, pieprz
Instructions
Buraki gotuję we wrzątku, w garnku, przez 30 minut lub nakłuwam widelcem, zawijam w folię aluminiową i piekę w piekarniku przez ok. 40 minut, w temperaturze 200 °C.
Można też ponakłuwane buraki przełożyć do niewysokiej miski, zalać niewielką ilością wody, przykryć folią odporną na mikrofale i ugotować w kuchence mikrofalowej (na programie do gotowania ziemniaków lub przez ok. 5-15 minut, w zależności od mocy kuchenki).
Ciepłe buraki obieram ze skórek i ucieram na tarce o grubych oczkach.
Na suchej patelni rumienię delikatnie mąkę, dodaję masło i zasmażam na jasnozłoty kolor.
Rozprowadzam zasmażkę niewielką ilością zimnej wody lub wywaru i mieszam, aż do uzyskania kremowej konsystencji.
Mieszam zasmażkę na średnim ogniu z ciepłymi burakami, dodaję utarte na tarce o grubych oczkach jabłko i mocno podgrzewam.
Doprawiam buraczki zasmażane sokiem z cytryny oraz solą i, opcjonalnie, pieprzem.
Buraczki wegańskie - masło zastępuję tłuszczem roślinnym, np. olejem kokosowym lub oliwą z oliwekBuraczki bezglutenowe - do przygotowania zasmażki, zamiast pszennej, wykorzystuję mąkę kukurydzianą lub uniwersalną mąkę bezglutenowąPrzydatne poradniki: