Pyszne, idealne na Święta, ciasto miodownik, znane też jako ciasto Stefanka. Świąteczne ciasto miodowe z kremem z kaszy manny, dżemem i polewą czekoladową z orzechami.
3łyżeczkiproszku do pieczeniamożna zastąpić 1 łyżeczką sody oczyszczonej
200gmasła1 kostka (z lodówki)
½szklankimiodupłynny; miód skrystalizowany można podgrzać i rozpuścić w kąpieli wodnej
2jajka
1szczyptasoli
Krem
1lmleka1,5-3,2% tłuszczu
10łyżekkaszy manny
4-6łyżekcukrumożna zastąpić cukrem waniliowym
2łyżkiekstraktu waniliowegomożna zastąpić miąższem wydrążonym z 1 laski wanilii
300gmasła1½ kostki; o temperaturze pokojowej
Dodatkowo
300gdżemu porzeczkowegokwaskowaty, niskosłodzony
Do dekoracji
200gpolewy czekoladowejnp. ze 150 g gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej z 50 g masła lub 50 ml śmietanki kremówki
50-100gorzechów włoskichgrubo siekane; można uprażyć je przez 1 minutę na suchej, teflonowej lub ceramicznej patelni
Instructions
Kasza
Przygotowanie ciasta można zacząć od ugotowania kaszy manny. Mleko, kaszę, cukier i wanilię umieszczamy w garnku i zagotowujemy, intensywnie mieszając.
Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy nadal, cały czas mieszając, aż kasza mocno zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia w temperaturze pokojowej (nie w lodówce).Studzenie można przyspieszyć, przekładając kaszę z gorącego garnka do zimnej miski.
Ciasto
Mąkę, proszek do pieczenia i sól oraz cukier siekamy za pomocą drewnianej łopatki lub specjalnego siekacza z masłem.Można też zmrozić masło przez 30 minut w zamrażalniku i utrzeć na tarce o grubych oczkach, dodając do mąki, proszku i soli z cukrem.
Dodajemy miód i jajka i wyrabiamy szybko kulę ciasta. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Dzielimy ciasto na 4 równe części i każdą rozwałkowujemy w kształt koła o średnicy ok. 24 cm lub kwadratu o boku ok. 23 cm, układając na papierze do pieczenia.Przed wałkowaniem warto odrysować na papierze do pieczenia kształt tortownicy 24 cm lub kwadratowej blaszki 23 cm.
Ciasto z papierem do pieczenia układamy na blaszkach z wyposażenia piekarnika (jeśli wszystkie 4 placki nie zmieszczą się na nich, będzie trzeba upiec je w 2 turach) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra+dół) lub 160 °C (termoobieg) na ok. 10-15 minut.W połowie pieczenia można zamienić blaszki miejscami, żeby oba placki upiekły się równomiernie. Ciasto powinno uzyskać złocisty kolor. Po upieczeniu od razu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
Krem
Masło rozmiksowujemy na puszysty krem, na najwyższych obrotach miksera.
Dodajemy po 1 łyżce wystudzonej kaszy, rozmiksowując dokładnie całość na najniższych obrotach miksera.
Składanie ciasta
Dżem oraz krem dzielimy na 3 równe części.
Jeden z czterech blatów ciasta układamy na tacy lub deseczce i smarujemy pierwszą częścią dżemu, następnie wykładamy na wierzch pierwszą część kremu.
Przykrywamy kolejnym blatem ciasta i powtarzamy czynności.
Dekorowanie
Wierzchni blat dekorujemy polewą i posypujemy orzechami. Odstawiamy ciasto do schłodzenia na min. 24 godziny, choć najlepsze w smaku będzie po 3 dniach.Dopiero kiedy ciasto skruszeje, można je pokroić.