Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Sałatka ziemniaczana
Pyszna, pożywna i wyrazista sałatka ziemniaczana z majonezem, cebulą i ogórkiem lub selerem, idealna na imieniny, grilla, spotkanie ze znajomymi czy święta.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
15
minutes
minutes
Cook Time:
30
minutes
minutes
Total Time:
45
minutes
minutes
Course:
Sałatka
Cuisine:
Polska
Keyword:
sałatka kartoflana, sałatka z kartoflami, sałatka z kartofli, sałatka z ziemniakami, sałatka z ziemniaków, sałatka ziemniaczana
Servings:
6
Calories:
380
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
Sałatka kartoflana - baza
1
kg
ziemniaków
najlepsze będą te żółte, kleiste; pokrojone w dużą kostkę, ugotowane, wystudzone
1
cebula
drobno posiekana; zamiast cebuli można wykorzystać 2 szalotki
1-2
ogórki kiszone lub korniszony
można zastąpić 3 łodygami cieniutko pokrojonego selera naciowego
2
jajka
opcjonalnie; ugotowane na twardo; pokrojone na cienkie plasterki
Sos do sałatki
1
szklanka
majonezu
można zrobić lżejszą wersję, mieszając majonez pół na pół z jogurtem greckim lub wykorzystać sam jogurt grecki
1-2
łyżki
octu winnego lub cydrowego
można zastąpić sokiem z cytryny
szczypta soli
duża szczypta czarnego pieprzu
świeżo zmielony
1
łyżeczka tymianku lub koperku
opcjonalnie; świeży lub suszony, drobno posiekany
szczypta ostrej papryczki chili
opcjonalnie
Instructions
Składniki na sos mieszam dokładnie w miseczce za pomocą widelca.
Ziemniaki i pozostałe składniki delikatnie mieszam w misce, następnie zalewam sosem, rozprowadzając go ostrożnie po całości sałatki.
Serwuję sałatkę o temperaturze pokojowej lub po schłodzeniu przez ok. 1 godzinę w lodówce.
Notes
Jak ugotować jajko
Jak pokroić cebulę
Majonez domowy
- przepis
Jak obierać jajko na twardo
Nutrition
Wielkość porcji:
250
g
|
Kalorie:
380
kcal
|
Węglowodany:
23
g
|
Białko:
6
g
|
Tłuszcze:
29
g
|
Tłuszcze nasycone:
4
g
|
Cholesterol:
70
mg
|
Sód:
370
mg
|
Potas:
752
mg
|
Błonnik:
4
g
|
Cukier:
1
g
|
Witamina A:
125
IU
|
Witamina C:
20.4
mg
|
Wapń:
70
mg
|
Żelazo:
5.8
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!