500gtwarogu lub mascarponemożna wymieszać twaróg lub twarożek sernikowy z wiaderka pół na pół z mascarpone
½-¾szklankicukru
3jajka
1łyżkaekstraktu waniliowegolub miąższ z ½ laski wanilii
100gbiałej czekoladyopcjonalnie; 1 tabliczka; można zastąpić ½ szklanki śmietanki kremówki
1łyżkamąki ziemniaczanejopcjonalnie
Masa z maku
500gmasy makowej
3jajkabiałka oddzielone od żółtek
Polewa
100ggorzkiej czekolady1 tabliczka
25gmasłalub 25 ml śmietanki kremówki
Do dekoracji
srebrne perełki cukiernicze
gwiazdki z białej czekolady
Instructions
Spód brownie
W niewielkim rondlu zagotowujemy wodę. Wstawiamy do gotującego się cały czas wrzątku mniejszy rondel i roztapiamy w nim, w kąpieli wodnej, czekoladę i masło, stale mieszając (w ten sposób nic się nie przypali). Odstawiamy do przestygnięcia.
W misce ucieramy jajka z cukrem za pomocą miksera, na gładko. Wlewamy ostudzoną masę czekoladową, dalej ubijając.
Powoli dosypujemy mąkę, ubijamy wszystkie składniki na jednolitą masę przez ok. 2 minuty.
Na koniec, opcjonalnie, dodajemy rozdrobnione (grubo posiekane lub zmielone) orzechy i mieszamy chwilę całość.
Wlewamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wstawiamy do rozgrzanego do temperatury 200 °C piekarnika i pieczemy ok. 20 minut.
Nakłuwamy ciasto patyczkiem w środkowej części i sprawdzamy czy się upiekło. Jeśli patyk jest „prawie suchy” (musi zostać na nim parę okruszków), spód jest gotowy.
Wyjmujemy tortownicę z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.
Masa serowa
Sery ucieramy w dużej misce z cukrem.
Wbijamy po 1 jajku, za każdym razem dokładnie je rozmiksowując.
Dodajemy mąkę i wanilię, miksujemy chwilę, aż składniki się połączą.
Na przestudzony spód, wlewamy do tortownicy masę serową, wygładzając delikatnie wierzch.
Masa z maku
Masę makową mieszamy z żółtkami za pomocą łyżki lub miksera.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy połowę do masy makowej, delikatnie, ale w miarę szybko, mieszając za pomocą łyżki. Czynność powtarzamy z drugą połową białek.
Masę makową wykładamy na masę serową w tortownicy.
Seromakowiec warstwowy: Jeśli masa serowa jest gęsta, utrzyma wyłożoną na wierzchu masę z maku.Seromakowiec marmurkowy: Jeśli masa serowa jest rzadka, wykładamy na niej kleksy masy z maku i za pomocą patyczka zanurzonego w cieście zataczamy „ósemki”, przygotowując marmurkowy wzorek, podobnie jak w sernikobrownie.
Pieczenie seromakowca
Wstawiamy seromakowiec do rozgrzanego do temperatury 180 °C piekarnika, na środkową półkę i pieczemy 30 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 °C i trzymamy ciasto w piekarniku jeszcze przez pół godziny.Masa powinna ściąć się w większości ciasta, a środek, o średnicy ok. 5 cm, może pozostać wilgotny.
Zostawiamy ciasto w wyłączonym piekarniku na 1 godzinę. Następnie studzimy seromakowiec.
Polewamy wierzch seromakowca polewą czekoladową z czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z masłem lub śmietanką.
Chłodzimy ciasto w lodówce przez 2-3 godziny, a najlepiej przez całą noc.
Jeśli wykorzystujemy twarożek sernikowy sklepowy, z wiaderka, lub rozrzedzimy gęsty twaróg śmietanką kremówką, masa może wyjść rzadsza i nie uda się przygotować seromakowca warstwowego.Seromakowiec można udekorować dodatkowo plastrami pomarańczy, świeżą miętą, wzorkami wysypanymi z cukru pudru przesianego nad wyciętym, kartonowym szablonem lub gotowymi perełkami cukierniczymi i gwiazdkami z białej czekolady.Przydatne poradniki: