Sernik królewski czyli klasyczny sernik z bakaliami, na czekoladowym spodzie posypany czekoladową kruszonką. Pyszny sernik królewski z kakao i kolorowymi dodatkami.
1kgkremowego seranp. mascarpone; można zastąpić 1 kg dwukrotnie zmielonego, tłustego twarogu wymieszanego z ½ szklanki śmietanki kremówki
200gbiałej czekolady2 tabliczki; rozpuszczona w kąpieli wodnej
3jajka
⅓szklanki cukru
1łyżkaekstraktu waniliowego lub miąższ z 1 laski wanilii
50mlśmietanki kremówki
1łyżkamąki ziemniaczanej
Kruche ciasto
2¼szklanki mąki krupczatki, tortowej lub razowejmożna zastąpić mąką bezglutenową
¼szklanki gorzkiego kakao
200gmasła1 kostka; schłodzone w lodówce
3żółtka
¼szklanki cukru-pudru lub zwykłego cukru
Bakalie
50gpistacjiłuskane, grubo posiekane nożem
50gkandyzowanej skórki z pomarańczypokrojona w drobną kosteczkę
50gsuszonych moreli lub kandyzowanego ananasa, albo papaiopcjonalnie; pokrojone w kostkę o boku ok. 5 mm
Instructions
Przygotowanie kruchego ciasta
Masło siekamy w misce z mąką za pomocą specjalnego siekacza lub drewnianej łopatki.
Dodajemy cukier puder i żółtka i szybko zagniatamy kulę ciasta (powinno jak najkrócej mieć kontakt z ciepłem dłoni). Można wyrobić kruche ciasto kakaowe za pomocą miksera z końcówkami świderkami.
Dzielimy ciasto na dwie części i wstawiamy na 30 minut: jedną do lodówki, drugą do zamrażalnika.
Mieszanie masy serowej
Ser miksujemy na najniższych obrotach miksera z cukrem, wanilią i śmietanką.
Krok opcjonalny: oddzielamy białka od żółtek (sernik przygotowany na pianie z białek będzie wyższy i puszysty).
Do masy dodajemy po jednym jajku (lub po jednym żółtku, jeśli oddzieliliśmy żółtka od białek), za każdym razem rozmiksowując całość na najniższych obrotach miksera. Kolejne jajko/żółtko dodajemy do masy dopiero gdy poprzednie zostało całkowicie rozmiksowane.
Mieszamy masę na najniższych obrotach miksera, dodając czekoladę i bakalie.
Krok opcjonalny: ubijamy białka na pianę (nie do końca sztywną - powinna być biała i formować czubek, kiedy wyjmuje się z niej końcówki miksera, ale jeśli przechyliłoby się miskę, jeszcze by wypłynęła).
Krok opcjonalny: Bardzo delikatnie, za pomocą łyżki, w dwóch partiach, mieszamy pianę z białek z masą serową.
Pieczenie
Ciasto chłodzone w lodówce wykładamy na dnie foremki wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Na kruche ciasto przelewamy masę.
Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (góra + dół) lub 160 st. C (termoobieg) i pieczemy przez 30 minut. Zmniejszamy temperaturę o 20 st. C i pieczemy przez kolejne pół godziny.
Na 20 minut przed końcem pieczenia na masę, za pomocą tarki o grubych oczkach, ucieramy ciasto wyjęte z zamrażalnika.
Upieczony sernik studzimy w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach. Wystudzony przekładamy do lodówki na ok. 2-3 godziny.