Mazurek cytrynowy na Wielkanoc czyli przepis na mazurek z kremem cytrynowym. Ciasto mazurek cytrynowy jest upieczone na kruchym spodzie, a wierzch wystarczy posmarować kremem jajeczno-cytrynowym czyli tzw. lemon curd.
Z wyszorowanych i sparzonych cytryn ścieramy skórkę i wyciskamy sok.
Sok ze skórką i cukrem podgrzewamy w garnku w kąpieli wodnej.
Kiedy cukier rozpuści się, do syropu dodajemy masło i cały czas podgrzewamy i mieszamy, aż masło się rozpuści.
Cienką strużką (najlepiej przez sitko) wlewamy do masy cytrynowej roztrzepane jajka, cały czas mieszając.
Podgrzewamy krem na niewielkim ogniu i stale mieszamy, żeby jajka nie ścięły się za szybko, a krem uzyskał gęstą, jedwabistą konsystencję.
Gotowy krem przelewamy do słoika albo miseczki, studzimy, następnie chłodzimy w lodówce.
Z posiekanego z mąką i cukrem masła, wanilii i ugotowanych żółtek szybko zagniatamy kruche ciasto i odstawiamy na ok. 30 minut do schłodzenia.
Wykładamy część ciasta na dnie foremki wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi dekorujemy rulonikami lub warkoczykami z ciasta, dno gęsto nakłuwamy widelcem.
Wstawiamy kruche ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 °C i pieczemy przez ok. 20-40 minut, aż ciasto uzyska złocisty kolor.
Na wystudzone ciasto wykładamy schłodzony krem, a całość dekorujemy świeżą miętą, orzechami lub migdałami.