Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Sałatka jarzynowa
Klasyczna sałatka jarzynowa z warzywami, o idealnie skomponowanych łagodnych i mocniejszych smakach. Najlepsza sałatka jarzynowa z ziemniaków, marchewki, selera, pietruszki i kwaskowatych dodatków.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
30
minutes
minutes
Cook Time:
30
minutes
minutes
Chłodzenie:
1
hour
hour
Total Time:
2
hours
hours
Course:
Sałatka
Cuisine:
Polska
Keyword:
sałatka jarzynowa, sałatka warzywna, sałatka z gotowanych warzyw, sałatka z jarzyn, szałot
Servings:
6
Calories:
443
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
2-3
średnie ziemniaki
wyszorowane, ugotowane w mundurkach
1
średnia marchewka
wyszorowana, ugotowana w skórce lub oskrobana
¼
średniego selera
wyszorowany, ugotowany w mundurku
1
mała pietruszka
wyszorowana, ugotowana w mundurku
1
duży ogórek kiszony lub 2-3 grzybki marynowane
pokrojone w kosteczkę
100
g
zielonego groszku
ugotowany lub z puszki
100
g
kukurydzy
ugotowana lub z puszki
½
jabłka
obrane ze skórki
1-2
jajka
ugotowane na twardo
1
mały słoiczek
majonezu
ok. 300 g
1
pęczek
natki pietruszki
opcjonalnie; posiekana, a kilka listków zostawionych do dekoracji
sól, pieprz, sok z cytryny, musztarda
opcjonalnie
Instructions
Ziemniaki, marchewkę, seler, pietruszkę, ogórek, jabłko i jajko kroję w niedużą kostkę.
W dużej salaterce mieszam wszystkie składniki na sałatkę i wyrównuję łyżką powierzchnię.
Dekoruję sałatkę natką pietruszki, paskami papryki lub różyczkami z marchewki.
Wstawiam sałatkę jarzynową do lodówki na ok. 1 godzinę.
Video
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Notes
Jak ugotować kukurydzę
Jak zrobić
różę z marchewki
Jak zrobić
majonez
Nutrition
Wielkość porcji:
200
g
|
Kalorie:
443
kcal
|
Węglowodany:
18
g
|
Białko:
5
g
|
Tłuszcze:
39
g
|
Tłuszcze nasycone:
6
g
|
Cholesterol:
75
mg
|
Sód:
459
mg
|
Potas:
411
mg
|
Błonnik:
4
g
|
Cukier:
6
g
|
Witamina A:
3085
IU
|
Witamina C:
17.2
mg
|
Wapń:
47
mg
|
Żelazo:
1.8
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!