Pasztet pieczarkowy wegetariański. Przepis na pasztet z pieczarek najlepszy i bez mięsa. Z natką pietruszki i żółtym serem cebulą i jajkami. Doskonały pasztet z pieczarkami na co dzień i z okazji Świąt.
Cebulę szklimy na tłuszczu. Dodajemy paprykę i podsmażamy aż zmięknie.
Dodajemy pieczarki, podsmażamy, a kiedy puszczą sok - podduszamy. Na koniec odparowujemy i doprawiamy solą i pieprzem, a opcjonalnie - ostrą papryką.
Do przestudzonych pieczarek i warzyw dodajemy dobrze odciśnięte bułki, jajka oraz ser i natkę pietruszki. Doprawiamy ziołami i dokładnie mieszamy. Przed dodaniem jajek można spróbować masy i doprawić ją dodatkowo solą i pieprzem, w razie potrzeby.
Przekładamy masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 °C (góra+dół) lub 180 °C (termoobieg). Pieczemy przez 20-30 minut. Po upieczeniu studzimy i schładzamy w lodówce.