Kurczak na piwie czyli pieczony kurczak na butelce, z której w trakcie pieczenia stopniowo wylewa się piwo, doprawiając i nawilżając mięso. To doskonały kurczak z piwem na obiad lub biesiadę w gronie znajomych.
Oczyszczonego i umytego kurczaka sadzamy na czystej, otwartej butelce piwa, bez etykietki, do której wcześniej została wrzucona ostra papryczka chili.
Nacieramy kurczaka marynatą z wymieszanych składników.
Sadzamy kurczaka razem z butelką w brytfannie i obkładamy pokrojonymi na kawałki warzywami, doprawionymi solą, pieprzem i ziołami, skropionymi oliwą.
Pieczemy całość w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 1-1,5 godziny (na 1 kg mięsa przypada 1 godzina pieczenia), podlewając mięso i warzywa co 20-30 minut wytopionym tłuszczem gromadzącym się na dnie brytfanny.
* Przepis przygotowany w ramach współpracy z marką Książęce. Alkohol jest dozwolony od 18. roku życia.Więcej o odpowiedzialnym spożyciu alkoholu: abcalkoholu.pl