Elegancki mazurek z czekoladą na Wielkanoc czyli przepis na mazurek z czekoladą na kruchym cieście czekoladowym, przełożony kremem czekoladowym z mascarpone lub budyniowym i polany polewą z czekolady. Pięknie udekorowany morelami, kremem i miętą.
krem czekoladowy z mascarpone lub krem czekoladowy budyniowykrem z mascarpone: 500 g mascarpone + 200 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej; krem czekoladowy budyniowy: budyń czekoladowy ugotowany na 500 ml mleka i 200 g (1 kostki masła; ⅓ kremu odkładamy do dekoracji)
Polewa czekoladowa
100ggorzkiej czekolady
25gmasła lub mleka/śmietanki kremówki
Do dekoracji
suszone morele16 sztuk
świeża mięta
Kruchy spód
2¼szklankimąki krupczatki, tortowej lub razowejmożna zastąpić mąką bezglutenową
¼szklankigorzkiego kakao
200gmasła1 kostka; schłodzone w lodówce
3żółtkalub ⅓ szklanki zimnej wody
¼szklankicukru-pudru lub zwykłego cukru
Instructions
Pieczenie kruchego ciasta
Masło siekamy w misce z mąką za pomocą specjalnego siekacza lub drewnianej łopatki.
Dodajemy cukier puder i żółtka i szybko zagniatamy kulę ciasta (powinno jak najkrócej mieć kontakt z ciepłem dłoni). Zamiast ręcznego wyrabiania można wymieszać składniki za pomocą miksera z końcówkami świderkami.
Wylepiamy ciastem dno foremki wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Gęsto nakłuwamy ciasto widelcem (dzięki temu nie będą się pod nim tworzyć bąble powietrza).
Wstawiamy foremkę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 220 °C i pieczemy przez ok. 20 minut.
Upieczone ciasto studzimy w foremce, na kratce (żeby od spodu do foremki miało dostęp powietrze).
Nakładanie kremu
Przygotowujemy krem z mascarpone i czekolady lub krem budyniowy czekoladowy i ⅔ rozsmarowujemy na wystudzonym cieście, wyrównując dokładnie powierzchnię kremu za pomocą łyżki lub łopatki.
Dekorowanie
Na krem wylewamy delikatnie przestudzoną, ale wciąż płynną polewę przygotowaną z czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z masłem lub mlekiem/śmietanką. Odstawiamy ciasto do schłodzenia do lodówki na ok. 30 minut.
Na stężałej polewie układamy suszone morele i świeżą miętę.
Dekorujemy morele pozostałym kremem za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego.
Odstawiamy mazurek z czekoladą do schłodzenia w lodówce na ok. 1,5 godziny.