Pascha potrójna, z różnymi dodatkami: waniliowa, czekoladowa i bakaliowa. Przepis na potrójną paschę wielkanocną do przygotowania w jednej wspólnej lub trzech osobnych formach.
1kgsypkiego twarogunie warto próbować używać twarożku sernikowego z wiaderka, jest zbyt rzadki i pascha z niego się nie uda
10żółtekugotowane na twardo
500gcukru
2jajkasparzone wrzątkiem
2opakowaniacukru waniliowegoalbo 1 opakowanie na podwójną porcję mąki
250gmasłamiękkie
1laskawaniliinależy ją przeciąć na pół i wydrążyć miąższ
Bakalie
1garść płatków migdałowych
1garść kawałków kandyzowanego ananasa
1garść kawałków papai
1garść sparzonych, obranych ze skórki orzechów
1garść sparzonych, osączonych rodzynek
Instructions
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym za pomocą miksera.
Twaróg przecieramy przez sito (u mnie doskonale sprawdził się w tej roli durszlak o drobnych oczkach).
10 żółtek gotujemy na twardo (można oddzielić je od białek i ugotować wg poniższego sposobu, cały czas mieszając albo ugotować 10 jajek i po prostu wyjąć z nich twarde żółtka).
Do zmiksowanego z cukrem masła dodajemy utarte na sicie żółtka i ponownie miksujemy. Następnie dodajemy całe jajka, znów ubijamy. Na końcu stopniowo do miksowanej masy dosypujemy biały ser. Całość gładko ucieramy.
Masę dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy miąższ z laski wanilii, do drugiej garść płatków migdałowych, do trzeciej pozostałe bakalie. Foremki na paschę wykładamy suchymi, czystymi i dobrze wytrzepanymi ściereczkami (dobrze sprawdzić, czy na ściereczkach nie ma np. kurzu albo włosów).
Nakładamy masę do 3 osobnych foremek (lub warstwowo, do jednej wspólnej foremki), zawijamy, dociskamy (np. słoikiem z wodą albo konfiturami) i odstawiamy na 24 godziny do odsączenia. Po tym czasie wyjmujemy paschy, układamy obok siebie na dużym talerzu i możemy, ale nie musimy, dodać dodatkowe ozdoby (np. polewę czekoladową).