Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Purée z kalafiora
Puree z kalafiora z dodatkiem gruszki, oleju i soku z cytryny, pięknie pachnące gałką muszkatołową lub cynamonem. Doskonałe puree kalafiorowe na obiad.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
10
minuty
minuty
Czas gotowania:
15
minuty
minuty
Łączny czas:
25
minuty
minuty
Rodzaj:
Dodatek do obiadu
Kuchnia:
Polska
Słowo kluczowe:
puree z kalafiora
Servings:
6
Calories:
145
kcal
Author:
Superfood po polsku
Składniki
1
kg
kalafiora
trzon i kwiaty; pokrojony na nieduże kawałki
2
gruszki
dojrzałe, obrane ze skórek, bez ogryzków
4
łyżki
oleju
1
łyżka
soku z cytryny
1
szczypta
gałki muszkatołowej lub cynamonu
½
łyżeczki
białego pieprzu
½
łyżeczki
soli
Instrukcje
Gotuję kalafior na parze (albo w wodzie lub w mleku) przez ok. 15 minut.
Wszystkie składniki miksuję w blenderze na gładkie puree.
Uwagi
Jak ugotować kalafior
W trakcie miksowania konsystencję można regulować dodatkowym olejem lub
wywarem warzywnym
, albo wodą.
Wartości odżywcze
Serving:
200
g
|
Kalorie:
145
kcal
|
Carbohydrates:
13
g
|
Białko:
3
g
|
Fat:
9
g
|
Sód:
244
mg
|
Potas:
537
mg
|
Fiber:
4
g
|
Cukier:
6
g
|
Witamina C:
82.7
mg
|
Wapń:
40
mg
|
Żelazo:
0.8
mg
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!