Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Pasta z ciecierzycy z awokado
Delikatna pasta z ciecierzycy z awokado do kanapek lub jako dodatek do mięs czy dip do chipsów i pieczonych warzyw. Doskonale smakuje z dodatkiem świeżych ziół!
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
5
minuty
minuty
Łączny czas:
5
minuty
minuty
Rodzaj:
Półprodukt
Kuchnia:
Europejska
Słowo kluczowe:
pasta z awokado i ciecierzycy, pasta z awokado z ciecierzycą, pasta z ciecierzycy i awokado, pasta z ciecierzycy z awokado
Servings:
2
Calories:
241
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
1
awokado
dojrzałe, miękkie; dokładnie rozgniecione widelcem
1
łyżka
oliwy z oliwek
½
szklanki
ugotowanej ciecierzycy
rozgnieciona widelcem: część dokładnie, a część tak, żeby zostały grubsze kawałki
2
szalotki
drobno posiekane
1
szczypta
chili
opcjonalnie
¼
łyżeczki
soli
pieprz
1
łyżeczka
soku z cytryny
można dodać razem z ½ łyżeczki skórki startej z wyszorowanej i wyparzonej cytryny
1
łyżka
świeżych ziół: kolendry, oregano, bazylii, natki pietruszki, tymianku - do wyboru
posiekane
Instrukcje
Wszystkie składniki mieszam w miseczce.
Uwagi
Jak wybrać dojrzałe awokado
Jak pokroić cebulę
Wartości odżywcze
Serving:
175
g
|
Kalorie:
241
kcal
|
Carbohydrates:
13
g
|
Białko:
2
g
|
Fat:
21
g
|
Tłuszcze nasycone:
3
g
|
Sód:
300
mg
|
Potas:
570
mg
|
Fiber:
7
g
|
Cukier:
2
g
|
Witamina A:
215
IU
|
Witamina C:
13.7
mg
|
Wapń:
21
mg
|
Żelazo:
0.8
mg
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!