Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów
Hummus z suszonymi pomidorami czyli świetna pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów z chili, czosnkiem i sokiem z cytryny.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
5
minuty
minuty
Czas gotowania:
45
minuty
minuty
Moczenie ciecierzycy:
1
godzina
godzina
Łączny czas:
50
minuty
minuty
Rodzaj:
Półprodukt
Kuchnia:
Arabska
Słowo kluczowe:
hummus z suszonymi pomidorami, pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów
Servings:
500
g
Calories:
49
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
2
szklanki
ciecierzycy
ugotowana; ok. 1 szklanka suchej + kilka łyżek wody pozostałej z gotowania
¼
szklanki
pasty tahini
1
cytryna
duża; tylko wyciśnięty sok
2
łyżki
oliwy
extra vergine
¾
szklanki
suszonych pomidorów
z zalewy; mogą być z ziołami + to z nich można wykorzystać oliwę
1-2
ząbki
czosnku
drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę
1
szczypta
chili
½
łyżeczki
soli
Instrukcje
Wszystkie składniki miksuję w blenderze na gładką masę. W razie potrzeby w trakcie miksowania zeskrobuję z boku kielicha osadzającą się pastę.
Uwagi
Pasta tahini
- przepis
Jak ugotować ciecierzycę
Wartości odżywcze
Serving:
1
łyżka (20 g)
|
Kalorie:
49
kcal
|
Carbohydrates:
4
g
|
Białko:
1
g
|
Fat:
3
g
|
Sód:
58
mg
|
Potas:
107
mg
|
Fiber:
1
g
|
Witamina A:
55
IU
|
Witamina C:
6.7
mg
|
Wapń:
12
mg
|
Żelazo:
0.5
mg
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!