1białkoprzed rozbiciem jajko musi być umyte i wyparzone; wielkość białka będzie wpływać na ilość cukru pudru, który trzeba dosypać do uzyskania pożądanej gęstości
100gcukru pudrujeśli lukier ma być wykorzystany do drobnych dekoracji, można dodać więcej cukru, łącznie nawet 200 g cukru pudru
Dodatki do wyboru (opcjonalnie)
1kroplaaromatu migdałowego lub waniliowegonajlepiej zastąpić naturalnym ekstraktem
1łyżeczka soku z cytryny
1łyżeczka soku z buraków
barwnik spożywczy
Instrukcje
Białko wlewam do miski, dodaję cukier puder i rozkłócam widelcem aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji lukru (nieco rzadszy do malowania pędzelkiem, gęstszy i sztywniejszy do drobnych wzorków malowanych pisakiem cukierniczym).
Dodaję opcjonalne składniki i jeszcze chwilę mieszam.